De Enerzjyaksje

In april 2023 zijn Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN gestart met een project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels. In Akkrum en Nes zijn “Meitinkers”’ en “Oanpakkers” actief om hierbij te helpen.

 

Anita Andringa uit Akkrum is één van de meitinkers in het dorp. Ze vertelt enthousiast: “De Enerzjyaksje vind ik een schitterend initiatief. Ik doceer het vak ‘procesoperator’ op het Technicom in Heerenveen en de kennis die ik heb op het gebied van warmteoverdracht kan ik laagdrempelig overbrengen op dorpsgenoten. Dit past precies in mijn straatje. Alles komt samen in dit project: minder energieverbruik, een lagere milieubelasting en een financieel voordeel voor mensen. Bovendien is het een leuke manier om in contact te komen met dorpsgenoten”.

 

De meitinker op bezoek

“Als meitinker krijg ik de adressen van de mensen die zich hebben opgegeven voor het project. Vaak zijn die al heel bewust bezig met energiebesparing. De start is meestal met een kopje koffie en dan gaan we aan de hand van een lijst door het huis en kijken waar nog winst te behalen is. Vaak zijn het heel eenvoudige dingen, het plaatsen van een tochtstrip, folie achter de radiator of een bespaardouche. Deze materialen worden gratis beschikbaar gesteld én geplaatst door onze oanpakkers. Soms gaat het ook om isolatie van ruimten en dan verwijs ik door naar andere instanties. Ik heb nu 10 woningen bezocht als meitinker en zie dat veel mensen echt al op de goede weg zijn bij het verduurzamen van hun huis, dan is het ook leuk om daarover een keer compliment te krijgen. Mijn oproep zou zijn: mensen in Akkrum en Nes meld je aan voor een bezoek van de meitinker. We denken graag mee waar nog energie bespaard kan worden”.

De oanpakker voor de clubkas

Gerben Santema uit Akkrum is oanpakker. Hij is gepensioneerd zeevarende en actief bij de Harmonie in Akkrum. Op de vraag waarom hij aan de slag is gegaan als oanpakker zegt hij: “Het is goed voor het milieu en ik kan mensen helpen, maar wat niet onbelangrijk is, ik kan hiermee de clubkas spekken van de Harmonie. Ik heb inmiddels acht huizen gedaan en voor volgende week heb ik nog twee op mijn lijstje staan. Dan heb ik voor de vereniging 750 euro verdiend! Met het formulier in de hand ga ik door het huis en ben gemiddeld 2 uur bezig, inclusief de koffie. Ik raad verenigingen echt aan om hieraan mee te doen en je hoeft echt geen twee rechter handen te hebben. Het is een hele mooie manier om geld voor de club op te halen! Voor mij persoonlijk zit er nog een leuke kant aan, ik kom Akkrummers tegen die ik tijden niet heb gezien!

 

Projecten van DAN

--
LEES MEER lucaskemperwergeabloeithr-33

Deelauto

Samen in de deelauto in Akkrum-Nes.

LEES MEER verduurzaming-huis-akkrum-nes

De Enerzjyaksje

Energiebesparende acties in Akkrum-Nes.

LEES MEER bouwbord-nes-dw

Nes van het gas af

Doe jij mee?

Word ook lid van DAN | EUR 10,- per jaar

Secretariaat  Duurzaam Akkrum Nes
T. Cazemier
Kanadeeskestrjitte 26
8491 BE Akkrum

 

BTW nr NL 853612134B01
KvK nr 59705647

 

MAIL

Stel uw vraag!