Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

Tekst: Tom Yntema

 

Deelauto experiment

Ik wil niet hoeven nadenken over wanneer ik een auto moet reserveren. Ik wil op elk moment de auto kunnen pakken. Ik ben bang dat de auto al gereserveerd is wanneer ik hem nodig heb.

 

Dit zijn een aantal veel voorkomende bezwaren om niet de overstap naar de deelauto te maken en de tweede auto weg te doen. Zo ook bij Tineke Cazemier, bestuurslid van Duurzaam Akkrum Nes. Tineke: “Ik sta natuurlijk helemaal achter het concept deelauto, maar ik vind het wel nog spannend om de overstap te maken. Wat als de auto al door iemand anders gereserveerd is, als ik hem nodig heb?”

 

Daarom gaat Tineke in de maand september een experiment doen. Ze heeft eerder deze week de sleutels van haar Ford Focus bij Tom Yntema, voorzitter van Duurzaam Akkrum Nes, ingeleverd en gaat deze maand alleen in de deelauto rijden.

 

“Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. En ook ben ik benieuwd of ik meer de fiets ga gebruiken. Ik heb net een mooie elektrische fiets aangeschaft en hier kan ik natuurlijk ook de korte ritjes, bijvoorbeeld naar Joure of Sneek, op maken” zegt Tineke.

 

Mocht het gebeuren dat de auto toch bezet is en de fiets geen optie is, dan kan Tineke in een noodgeval de sleutel van haar eigen auto bij Tom ophalen.

 

Een nieuwe naam: Buurtbestuurders

Ongeveer een jaar geleden startte DAN met het deelauto project in Akkrum en Nes. Het was een pilot samen met IJLst en Balk. Inmiddels is er veel gebeurd. Het project wordt nu getrokken door Energie van Ons en Friesland Huur en is inmiddels uitgebreid met Holwerd. Veel andere dorpen zijn ook bezig om een deelauto project op te starten zoals Grou en Aldeboarn. Het project heeft sinds kort een andere naam en heet nu ‘Buurtbestuurders’. Informatie over ‘Buurtbestuurders’ is te vinden op de nieuwe site met de naam buurtbestuurder.nl. Hier kunt u zich ook inschrijven om van de deelauto gebruik te maken.

 

Binnenkort zelf een proefrit in de Buurtbestuurders auto maken? Geef je snel op via de nieuwe website www.buurtbestuurders.nl/contact

 

En benieuwd hoe Tineke haar deelauto experiment afloopt?

Wordt vervolgd.

 

 

Foto: Tineke Cazemier start haar deelauto experiment en levert haar autosleutel in.

Afbeelding: Opbrengst zonnepark Leppagreide in augustus in MWH en het aantal huishoudens dat van stroom kon worden voorzien.


Columns

Regelmatig brengen we de laatste ontwikkelingen in tekst en beeld - onze columns verschijnen ook elke maand in de MiddelPunt

--

LEES MEER img4002
09-12-2023

De Enerzjyaksje (deel 2)

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes.

LEES MEER verduurzaming-huis-akkrum-nes
11-11-2023

De Enerzjyaksje (deel 1)

Project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels.

LEES MEER tineke-buurtbestuurders
20-10-2023

Vervolg deelauto-experiment

Aan het begin van september heeft Tineke Cazemier, bestuurslid van Duurzaam Akkrum Nes, de sleutels van de tweede auto ingeleverd bij Tom Yntema.

Nieuws van DAN

LEES MEER overeenkomst-tekenen
22-03-2024

Erfpachtovereenkomst voor Energiepark Klaverblad

De overeenkomst regelt het gebruik van 20 hectare gemeentegrond. Dat betekent groene stroom voor 8000 huishoudens.

LEES MEER gift-enerzjyaksje
07-03-2024

Ontvangen GIFT

Afgelopen week hebben drie verenigingen een gift ontvangen vanuit de Enerzjyaksje

LEES MEER akkrum-bloeit-bloemen
06-02-2024

Akkrum-Nes Bloeit

Akkrum-Nes een van de 6 dorpen in de Friese ontwikkeling met de naam: Fryslân Bloeit.