Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

Tekst: Tineke Cazemier

 

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes. Inmiddels hebben 40 mensen gebruik gemaakt van deze actie, 40 huizen zijn energiezuiniger gemaakt! Hoe gaat het in zijn werk? De “Meitinkers” geven een gratis advies hoe energie kan worden bespaard en vervolgens worden door de “Oanpakkers” eenvoudige isolatiemiddelen aangebracht, zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels en worden ledlampen geleverd. Meitinkers en oanpakkers zijn allemaal dorpsgenoten, die hiermee ook geld kunnen verdienen voor een club of vereniging in Akkrum en Nes. Zo snijdt het mes mooi aan twee kanten.

 

Deze keer ga ik met oanpakker Gerben Santema op pad. Met zijn inzet als oanpakker ondersteunt hij fanfare “Harmonie”. Hij gaat bij Boukje Jeeninga aan de slag. Boukje heeft zich aangemeld voor de actie. Ze wil graag haar energierekening naar beneden brengen en goed doen voor het milieu. Als eerste stap is ze samen met de meitinker door het huis gegaan. Boukje is enthousiast over de adviezen die ze kreeg. Ze vertelt: “De meitinker nam echt de tijd en we zijn bij alles langsgegaan waar energiewinst te behalen is. Ik heb een heel oude tl-buis in de keuken hangen en die staat eigenlijk altijd aan. Ik heb me niet gerealiseerd dat die een energievreter is. Ik heb meteen een nieuwe besteld, maar dan een led-versie. Ook hebben we het gehad over hoe belangrijk het is om te ventileren, met als gevolg dat ik nu de ventilatieroosters open heb staan. En met het advies om gordijnen bij de voor- en achterdeur op te hangen ga ik ook aan de slag. Daarnaast heeft de meitinker nog een lijst ingevuld voor de oanpakker”.

 

Oanpakker Gerben heeft twee tassen met materiaal bij zich en Boukje zelf heeft ook nog een doos met bruikbare spullen. Voordat Gerben aan de slag gaat, drinken we eerst een kop koffie. Ze kennen elkaar van vroeger. Een mooi gesprek ontvouwt zich. Gezelligheid kent geen tijd, maar er moet ook nog “gewerkt” worden. Gerben heeft de lijst van de meitinker bij zich en kan daarop zien wat er is afgesproken: radiatorfolie aanbrengen achter de verwarming die tegen de buitenmuur hangt, zeven lampen vervangen door led-lampen, een brievenbusborstel plaatsen en op een aantal plekken een tochtstrip aanbrengen. Met de lijst in de hand lopen ze nog een keer door het huis.

 

Als ik weer vertrek is de brievenbusborstel geplaatst en is Gerben met de plakstrip op weg naar de voordeur. Het is een plezierige ochtend met veel energiewinst. Al heeft Boukje nog wat zorgen over het plaatsen van de radiatorfolie... Ze weet niet of het achter de verwarming vrij van spinnen is!

 

De enerzjyaksje loopt nog wel even door. Wilt u zich aanmelden met de winter voor de deur? Dat kan.

 

Voor informatie:

Tom Yntema tel 0615 607 587 of

Sjaak Commandeur tel 0629 286 378

info@dan.frl

 

Ondanks het geringe aantal uren dat de zon scheen, was de opbrengst van zonnepark Leppagreide in november 52 MWh. Daarmee kunnen 15 huishoudens gedurende een jaar van stroom worden voorzien.

Nieuws van DAN

LEES MEER klaverblad-foto
25-06-2024

Samenwerking voor Energiepark Klaverblad Noordoost in Heerenveen

Samenwerkende Heerenveense Energie Coƶperatie gunt opdracht voor de bouw en langjarig onderhoud van 30MWp Energiepark Klaverblad Noordoost in Heerenveen aan Zonnestroom Nederland.

LEES MEER overeenkomst-tekenen
22-03-2024

Erfpachtovereenkomst voor Energiepark Klaverblad

De overeenkomst regelt het gebruik van 20 hectare gemeentegrond. Dat betekent groene stroom voor 8000 huishoudens.

LEES MEER gift-enerzjyaksje
07-03-2024

Ontvangen GIFT

Afgelopen week hebben drie verenigingen een gift ontvangen vanuit de Enerzjyaksje

Columns

Regelmatig brengen we de laatste ontwikkelingen in tekst en beeld - onze columns verschijnen ook elke maand in de MiddelPunt

--

LEES MEER lucaskemperwergeabloeithr-33
01-05-2024

DAN en Akkrum-Nes Bloeit

Duurzaam Akkrum Nes draait volop mee in de Akkrum Nes Bloeiweek van 12 tot 18 mei.

LEES MEER img4002
09-12-2023

De Enerzjyaksje (deel 2)

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes.

LEES MEER Enerzjy
11-11-2023

De Enerzjyaksje (deel 1)

Project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels.