Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

Tekst: Tineke Cazemier

 

De Enerzjyaksje

In april dit jaar zijn Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN gestart met een project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels. In Akkrum en Nes zijn “Meitinkers”’ en “Oanpakkers” actief om hierbij te helpen.

 

Anita Andringa uit Akkrum is één van de meitinkers in het dorp. Ze vertelt enthousiast: “De Enerzjyaksje vind ik een schitterend initiatief. Ik doceer het vak ‘procesoperator’ op het Technicom in Heerenveen en de kennis die ik heb op het gebied van warmteoverdracht kan ik laagdrempelig overbrengen op dorpsgenoten. Dit past precies in mijn straatje. Alles komt samen in dit project: minder energieverbruik, een lagere milieubelasting en een financieel voordeel voor mensen. Bovendien is het een leuke manier om in contact te komen met dorpsgenoten”.

 

De meitinker op bezoek

“Als meitinker krijg ik de adressen van de mensen die zich hebben opgegeven voor het project. Vaak zijn die al heel bewust bezig met energiebesparing. De start is meestal met een kopje koffie en dan gaan we aan de hand van een lijst door het huis en kijken waar nog winst te behalen is. Vaak zijn het heel eenvoudige dingen, het plaatsen van een tochtstrip, folie achter de radiator of een bespaardouche. Deze materialen worden gratis beschikbaar gesteld én geplaatst door onze oanpakkers. Soms gaat het ook om isolatie van ruimten en dan verwijs ik door naar andere instanties. Ik heb nu 10 woningen bezocht als meitinker en zie dat veel mensen echt al op de goede weg zijn bij het verduurzamen van hun huis, dan is het ook leuk om daarover een keer compliment te krijgen. Mijn oproep zou zijn: mensen in Akkrum en Nes meld je aan voor een bezoek van de meitinker. We denken graag mee waar nog energie bespaard kan worden”.

 

De oanpakker voor de clubkas

Gerben Santema uit Akkrum is oanpakker. Hij is gepensioneerd zeevarende en actief bij de Harmonie in Akkrum. Op de vraag waarom hij aan de slag is gegaan als oanpakker zegt hij: “Het is goed voor het milieu en ik kan mensen helpen, maar wat niet onbelangrijk is, ik kan hiermee de clubkas spekken van de Harmonie. Ik heb inmiddels acht huizen gedaan en voor volgende week heb ik nog twee op mijn lijstje staan. Dan heb ik voor de vereniging 750 euro verdiend! Met het formulier in de hand ga ik door het huis en ben gemiddeld 2 uur bezig, inclusief de koffie. Ik raad verenigingen echt aan om hieraan mee te doen en je hoeft echt geen twee rechter handen te hebben. Het is een hele mooie manier om geld voor de club op te halen! Voor mij persoonlijk zit er nog een leuke kant aan, ik kom Akkrummers tegen die ik tijden niet heb gezien!

 

Voor informatie:

Tom Yntema tel 0615 607 587 of

Sjaak Commandeur tel 0629 286 378

 

Opbrengst zonnepark Leppagreide in oktober 100 MWh daarmee konden 28 huishoudens van stroom worden voorzien.

Nieuws van DAN

LEES MEER klaverblad-foto
25-06-2024

Samenwerking voor Energiepark Klaverblad Noordoost in Heerenveen

Samenwerkende Heerenveense Energie Coƶperatie gunt opdracht voor de bouw en langjarig onderhoud van 30MWp Energiepark Klaverblad Noordoost in Heerenveen aan Zonnestroom Nederland.

LEES MEER overeenkomst-tekenen
22-03-2024

Erfpachtovereenkomst voor Energiepark Klaverblad

De overeenkomst regelt het gebruik van 20 hectare gemeentegrond. Dat betekent groene stroom voor 8000 huishoudens.

LEES MEER gift-enerzjyaksje
07-03-2024

Ontvangen GIFT

Afgelopen week hebben drie verenigingen een gift ontvangen vanuit de Enerzjyaksje

Columns

Regelmatig brengen we de laatste ontwikkelingen in tekst en beeld - onze columns verschijnen ook elke maand in de MiddelPunt

--

LEES MEER lucaskemperwergeabloeithr-33
01-05-2024

DAN en Akkrum-Nes Bloeit

Duurzaam Akkrum Nes draait volop mee in de Akkrum Nes Bloeiweek van 12 tot 18 mei.

LEES MEER img4002
09-12-2023

De Enerzjyaksje (deel 2)

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes.

LEES MEER Enerzjy
11-11-2023

De Enerzjyaksje (deel 1)

Project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels.