Tekst: Tineke Cazemier en Gretha Oost

 

DAN en Akkrum-Nes Bloeit (12 t/m 18 mei 2024)

Duurzaam Akkrum Nes draait volop mee in de Akkrum Nes Bloeiweek van 12 tot 18 mei. Iedereen wordt die week uitgedaagd om op verschillende manieren extra duurzaam te zijn o.a. door meer fossielvrije kilometers te maken en het gemak van de elektrische deelauto te ervaren.

 

Meer Fossielvrije Kilometers op fossielvrije dinsdag 14 mei

Het pakken van de auto is vaak een gewoonte, hij staat toch voor de deur. We denken er niet over na. De bloeiweek is het moment om er wel bij stil te staan en jezelf de vraag te stellen: kan ik ook vaker fossielvrij van A naar B? Welke alternatieven zijn er? OV, meerijden, fietsen en als ik dan toch de auto nodig heb… is de deelauto in ons dorp een optie?

 

DAN gaat los op fossielvrije dinsdag en zorgt dat er een aantal elektrische fietsen voor handen zijn, zorgt voor extra deelauto’s en voor een ludiek en vrolijk “meerijbankje” in het dorp. Hoe werkt dat? Als je naar Heerenveen op Leeuwarden wilt ga je op het bankje zitten. Een dorpsgenoot die toch naar Heerenveen of Leeuwarden gaat, rijdt langs het bankje en pikt je op. Zo simpel kan het zijn. De locatie van het bankje vind je op de site van Akkrum-Nes bloeit.

 

Wie heeft niet de beelden van vroeger op het netvlies, in een lange sliert met klasgenoten op de fiets naar school. Op 14 mei worden ’s ochtends alle fietsers getrakteerd op een gezond uitzwaaimoment als beloning voor de bijdrage aan de fossielvrije dinsdag. En wie weet ontstaat er weer een lange sliert fietsers die het dorp verlaten en is het de start van de “samen-op-fietsen” appgroep!

 

Meer deelmobiliteit: maak kennis met de elektrische deelauto

Tijdens fossielvrije dinsdag is er ook de mogelijkheid om kennis te maken met de deelauto (nieuwe naam is buurtbestuurders). Samen met een buddy kunnen mensen op pad om te ervaren hoe makkelijk de deelauto werkt en een ritje maken. Hiervoor worden extra deelauto’s beschikbaar gesteld.

 

Foto's: Wergea Bloeit 2023 - Door Lucas Kemper

 

 

Vaker vegetarisch eten

Wil jij graag vaker vegetarisch eten? Maar dan zonder vleesvervangers? Ben je op zoek naar nieuwe vegetarische recepten? Tijdens Akkrum-Nes Bloeit bieden we jullie, bewoners uit Akkrum-Nes, drie verrassende vegetarische recepten zonder vleesvervangers. Drie dorpsgenoten, Famke, Jelke en Anita, delen elk één van hun favoriete recepten. En in een mooie samenwerking met Poiesz Akkrum kun je de recepten en alle bijbehorende ingrediënten heel makkelijk vinden. Arjen en het team hebben alle benodigdheden voor deze heerlijke maaltijden voor je klaargezet in het groente-gedeelte van Poiesz Akkrum. Hoe vaak eet jij vegetarisch tijdens de Bloeiweek?


Hou de site van Akkrum-Nes Bloeit in de gaten, hier vind je alle activiteiten terug en hoe je je kunt aanmelden voor een ritje met de deelauto en gebruik kan maken van de elektrische fiets.

 

Akkrum-Nes Bloeit

Columns

Regelmatig brengen we de laatste ontwikkelingen in tekst en beeld - onze columns verschijnen ook elke maand in de MiddelPunt

--

LEES MEER lucaskemperwergeabloeithr-33
01-05-2024

DAN en Akkrum-Nes Bloeit

Duurzaam Akkrum Nes draait volop mee in de Akkrum Nes Bloeiweek van 12 tot 18 mei.

LEES MEER img4002
09-12-2023

De Enerzjyaksje (deel 2)

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes.

LEES MEER Enerzjy
11-11-2023

De Enerzjyaksje (deel 1)

Project om inwoners van Akkrum en Nes gratis te voorzien van eenvoudige isolatiemiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels.